El món d’avui dia està plenament interconnectat. Els intercanvis de persones (migrants, turistes, expatriats...), béns, serveis i idees creixen cada dia més i converteixen els països en dependents els uns dels altres. A més, els grans problemes -de seguretat, de crisi climàtica, de pandèmies...- no saben de fronteres.
Així les coses, cal conèixer i entendre allò que està passant al planeta perquè, en siguem conscients o no, el present i el futur del Berguedà està condicionat per factors que s’esdevenen lluny de la comarca -a vegades, a l’altra punta del globus-.
En particular, tot allò que té a veure amb la Unió Europea ens afecta tant o més que allò que encara es decideix a nivell estatal o nacional -que cada cop és menys.
Ningú millor que el professor Grasa per a fer-nos cinc cèntims dels reptes geopolítics actuals i el paper de la Unió Europea, i per a convidar-nos a reflexionar al seu voltant. Rafael Grasa és filòsof i politòleg, ensenya Relacions Internacionals a la UAB, i ha participat de projectes de cooperació i de resolució de conflictes a Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia Central. També ha estat president de l’Institut Català Internacional per la Pau i de la Federació Catalana d’ONGs.
PONENTS:
· Benvinguda a càrrec d’Eduard Barcons, president del Casal d’Europa del Berguedà
· Introducció a càrrec d’Antoni Biarnés, director del Colpis
· Conferència a càrrec del professor Rafael Grasa
Col·loqui amb els assistents