Quan hom assumeix el càrrec d’alcalde/ssa, regidor/a, president/a o conseller/a comarcal per primera vegada, és lògic que la responsabilitat assumida i la complexitat del món públic facin molt de respecte, i que un/a se senti insuficientment preparat/da per a exercir-la. Fins i tot si hom és ja un/a electe/a local veterà/na, és conscient que queda encara molt per millorar i per explorar.
L’objectiu d’aquest curs és, precisament, ajudar a les persones que fan política local a desenvolupar el seu rol de forma més eficaç, i alhora sentir-se bé tot realitzant-lo. En aquest sentit, el curs se centra en els aspectes personals i polítics de la tasca d’electe/a local.
-Aprendre a gestionar-se millor un mateix en l’entorn complex i exigent del govern local
-Reflexionar sobre la tasca que hom ha de fer com a electe/a local
-Entendre el món polític, i com moure’s eficaçment en el seu si.
-Entendre el món administratiu i de la gestió pública, i com operar eficaçment en ell
-Prendre consciència dels reptes actuals dels ens locals
1. Introducció: de què va, això de ser electe/a local?
Les dimensions de la política municipal. El sentit del lideratge local. El factor temps.
2. El nivell personal: sobreviure en un entorn exigent
L’autogestió de l’electe/a local. Les competències bàsiques.
3. El nivell interpersonal: què fa i com ho fa un electe local?
Els rols directius. El lideratge de persones, grups i comunitats. Treballar colze a colze amb la gent.
4. El món de la Política: conquerir i conservar el Poder
Els actors polítics i les seves lògiques i jocs. L’opinió pública. Entendre els ciutadans i gestionar les relacions amb ells. Ètica per a electes locals.
5. La Gestió als Ajuntaments: l’administració pública no és una empresa
L’evolució dels ajuntaments democràtics. El moment actual. Els treballadors públics. Els pecats capitals del sector públic. Idees-força per a la nova Administració.
6. Algunes eines que ens ajudaran a fer-ho millor
Tècniques i metodologies de gestió.
7. El context actual: quins són els grans temes?
Els reptes dels ajuntaments catalans, avui i en el futur immediat
8. Conclusió: ens deixem alguna cosa?
Resum d’ensenyaments. Debat obert (temes proposats pels alumnes).
El curs s'adreça en primer lloc als electes locals (alcaldes/sses i regidors/es, presidents/es i consellers/es comarcals...) nous en el càrrec, als quals el curs els descobrirà un món diferent al que poden haver conegut en l’àmbit privat o associatiu, i els orientarà sobre com moure-s’hi.
Però el curs també serà útil a l'electe/a veterà/na. Aquest/a hauria ja d'haver après moltes de les lliçons que els recordarem, però no hi ha dubte que encara li poden quedar moltes altres per conèixer i per repensar. Per això li diem: si més no, parar un moment per reflexionar sobre les coses sempre és beneficiós.
Antoni Biarnés: Director-gerent del Colpis. Llicenciat en ciències polítiques i sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona i màster en gestió pública per la UAB. Va ser cap de gabinet d’alcaldia a l’Ajuntament de Calafell i ha estat regidor a l’Ajuntament de Berga; des de 2016 no forma part de cap partit polític. Va treballar durant 7 anys a la Generalitat de Catalunya i després, durant 15 anys va ser director de la consultoria Institut Àgora, especialitzada en l’àmbit polític i públic, i des de la qual s’oferien serveis d’assessorament a electes i administracions públiques en els àmbits de l’estratègia, la millora organitzativa, la gestió de crisis i la comunicació. Autor del llibre “Manual para el Liderazgo Local” i docent amb una àmplia experiència lectiva.
Curs Permanent, es pot fer en qualsevol moment, la durada d'aquest és de 8 setmanes
Es tracta d’un curs online, basat en la plataforma d’e-learning del Colpis (de fàcil utilització encara que no es tingui experiència prèvia en cursos online).
Per formalitzar la matrícula del curs, cal adjuntar la següent documentació:
-Col·legiats d'altres col·legis professionals han d'enviar un correu a formacio@colpis.cat identificat-se com a tals per a poder gaudir del descomte de col·legiats.
-Fotocòpia del comprovant de pagament del curs (només per aquelles persones que facin el pagament a través de transferència bancària).
-Els estudiants de Ciències Polítiques i/o de Sociologia (amb la meitat de crèdits totals aprovats) gaudeixen d'un preu especial. En cas de ser-ho, caldrà presentar una còpia de la matrícula de la universitat de l'any en curs.
- Per poder gaudir del descompte per aturats, cal aportar document de situació administrativa (SOC). Només és pot gaudir d'un descompte per persona i curs.