El Colpis, tenint en compte les demandes del mercat laboral per a politòlegs/ogues i sociòlegs/ogues, us proposa un Postgrau en Analítica de Dades i Programació aplicades a les Ciències Socials que us capacitarà per a solucionar els problemes que sorgeixen amb l'anàlisi, la manipulació i la representació gràfica de grans volums de dades.
Amb aquest Postgrau adquirireu competències avançades en Estadística Aplicada i anàlisi de dades per a dominar la Ciència de Dades en la vostra activitat.
Utilitzem el llenguatge Python perquè és el llenguatge de programació líder per a l'anàlisi, la manipulació de grans volums de dades i la representació gràfica de resultats en alta qualitat. A més és open source. El seu maneig expert proporciona un coneixement profund de l'actual Ciència de Dades per a dissenyar i liderar projectes de recerca estadística fiables i concloents. La seva potència, robustesa i transversalitat ho converteixen en el programari triat per la comunitat científica internacional més prestigiosa. La seva implantació ja ha superat a altres eines comercials com SPSS, Statistics i SAS.
IMPRESCINDIBLE: Els alumnes han de portar ordinador portàtil propi. Durant el curs s’assistirà a l’alumnat sobre la instal·lació del software necessari (gratuït).
Metodologia
L’estructura dels mòduls és eminentment pràctica i basada en projectes de dades. Es prioritza la resolució de problemes i aprenentatge actiu de l’alumnat.
Exposició de continguts (30 %) – Pràctica (70 %)
La realització de tasques es durà a terme, en la mesura del possible, de forma modular, atenent els diferents nivells o interessos dels participants.
PROGRAMA
Mòdul Principal. Programació i anàlisi de dades amb Python
Part I – Introducció a la programació en Python
L’objectiu d’aquest mòdul és assolir una competència efectiva en el llenguatge de programació Python, que permeti el tractament de dades reals i generació d’anàlisis senzills i automatitzats.
- Introducció a la programació i al codi Python
- Tipus de variables, llistes, diccionaris i dataframes
- Tractament de dades (Pandas i Numpy)
- Generació de gràfics estàtics i interactius (Matplotlib, Seaborn i Plotly)
- Estructures de control i automatització
- Creació de funcions pròpies
Part II – Ciència de dades
L’objectiu d’aquest mòdul és conèixer i aplicar els mètodes fonamentals de modelització de dades que permetin realitzar prediccions, classificacions i agrupacions segons les necessitats concretes de l’usuari.
- Conceptes generals del Machine Learning (Agrupació, Regressió, Classificació...)
- Models de classificació (logístic, arbres, random forests, KNN, SVM...)
- Models de regressió (lineal, arbres, random forests, KNN, SVM...)
- Models d’agrupació (KMeans, jeràrquic...)
- Reducció de dimensionalitat i components principals
Part III – Ciència de dades avançada
L’objectiu d’aquest mòdul és ser capaç de dissenyar solucions de codi que permetin afrontar anàlisis amb dades poc convencionals, com xarxes, dades temporals o informació textual.
- Introducció a la teoria de xarxes
- Web Scraping
- Sèries temporals
- Text mining (classificació de text, anàlisi de sentiment, agrupació de documents...)
Part IV – Generació de solucions automàtiques
L’objectiu d’aquest mòdul és utilitzar les capacitats del llenguatge Python per generar documents PDF o HTML automàticament, gestionar fitxes, crear GUIs o enviar correus a través d’Outlook
- Generació d’arxius PDF i HTML
- Generació de taules i gràfics
- Automatització
- Altres paquets de Python
Mòduls secundaris: Caixa d’eines per a l’analítica de dades
Part I – Gestió de Bases de dades amb SQL
L’objectiu d’aquest mòdul és assimilar la sintaxi bàsica del llenguatge d’explotació de bases de dades estructurades, per entendre com obtenir la informació requerida en entorns amb volums massius de dades.
- Introducció al llenguatge SQL
- Bases de dades relacionals
- Consultes bàsiques en SQL
- Disseny de bases de dades
Part II –Visualització de dades interactives amb Tableau/PowerBI
L’objectiu d’aquest mòdul és presentar eines rellevants que ens ofereixen softwares de visualització de dades com Tableau o PowerBI per a facilitar la generació d’informes de dades interactius.
- Visualització de dades interactives
- Taules i gràfics dinàmics
- Creació de Dashboards interactius
Per totes aquelles persones interessades en professionalitzar-se en matèria de ciència de dades o incorporar aquestes eines a la seva tasca professional.
Sr. Joan Gasull Jolis. Coordinació del Postgrau. Científic de dades, estadístic i sociòleg. Lead Data Expert a Netmind, professor a la UAB i formador online de LinkedIn Learning.
Dr. Jordi Morales i Gras Doctor en Sociologia per la UPV/EHU. Director de Network Outsight. Expert en Psicologia Social, Comunicación i Big Data. Professor a la UPV/EHU i la UOC.
Inici: 09 de novembre de 2024.
Horari: Dissabtes de 09:00 a 14:00h.
Format: Presencial
15 CRÈDITS ECTS
Col·legi de Professionals de la Ciència Política i la Sociologia de Catalunya
Roger de Llúria, 155-157, entresòl 1a
08037 Barcelona
Per formalitzar la matrícula del curs, cal adjuntar la següent documentació:
- Fotocòpia del DNI/NIE (només per aquelles persones que no estan col·legiades)
- Fotocòpia del comprovant de pagament del curs (només per aquelles persones que facin el pagament a través de transferència bancària).
- Els estudiants de Ciències Polítiques i/o de Sociologia (amb la meitat de crèdits totals aprovats) gaudeixen d'un preu especial. En cas de ser-ho, caldrà presentar una còpia de la matrícula de la universitat de l'any en curs.
- Per poder gaudir del descompte per aturats (10%), cal aportar document de situació administrativa (SOC). Només és pot gaudir d'un descompte per persona i curs.
- Tingueu en compte que amb les dades aportades a la vostra sol·licitud de matrícula es confeccionen els certificats, assegureu-vos que són correctes i estan complets (accents, DNI amb lletra, etc...).
VOLS BONIFICAR-TE AQUEST CURS? [+]
El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya durà a terme de forma gratuïta la gestió de la bonificació de les cotitzacions de la Seguretat Social per finançar el cost dels curs a través de Fundae. És imprescindible que les empreses interessades facin saber al Col·legi la seva voluntat de bonificar-se el curs almenys 7 dies abans de l'inici d'aquest, al correu formacio@colpis.cat.