L'objectiu d'aquesta formació és el de capacitar a l'alumnat en les metodologies i pràctiques per a l'avaluació de polítiques públiques.
Es cobriran tots els aspectes vinculats a l'avaluació de polítiques públiques: tipus d'avaluació, metodologies, aspectes pràctics i conceptes a considerar. La proposta de formació presentada a continuació presenta cadascun dels conceptes a desenvolupar i un pla d'aplicació pràctica que cobreix tant el disseny d'una avaluació integral, com un exemple del pas a pas a desenvolupar-se.
El contingut de cadascuna de les sessions estarà adaptat al perfil dels participants, de manera que, en finalitzar el projecte, els participants estiguin en millor posició per a participar en una avaluació d’un projecte, llegir i analitzar avaluacions realitzades o externalitzar i controlar el desenvolupament d'una.
Els objectius generals d’aquesta formació serien:
• Generar capacitats tècniques d'avaluació de programes en els i les professionals en àmbits de la ciència política i la sociologia.
• Compartir coneixement pràctic sobre la implementació d'avaluacions rigoroses d'intervencions i polítiques públiques.
• Implementar exercicis pràctics de manera que els i les professionals comptin amb experiències el més pròximes a la realitat possible.
Els objectius específics d'impartir informació i contingut sobre:
• Conceptes bàsics en avaluació,
• Metodologies quantitatives d'avaluació d'impacte
• Avaluació econòmica
• Ciències del comportament
MÒDUL 1. CONCEPTES INTRODUCTORIS (4 HORES)
Sessió I. Què és l'evidència i com en fem ús? Què és l'avaluació i com gènera nova evidència? (4h)
Conceptes a desenvolupar:
- Política basada en evidència
- Definició d'impacte (a diferència de resultat)
- Concepte de causalitat: causalitat vs correlació
- Què és un bon indicador?
- Què són fonts d'informació rellevants
- Breu justificació de les pràctiques d'avaluació
- Què és una avaluació integral
- Tipus d'avaluació: disseny, implementació, resultats i impacte
- Teoria del canvi
- Monitoratge: bones pràctiques.
Exercici
- Presentació i selecció de temes de política pública i consigna general
- Brainstormig en grups sobre possibles causis, solucions, Fonts d'informació, actors rellevants
- Desenvolupament de la teoria del canvi: fortaleses i febleses de l'estratègia, suposats. Indicadors per a cada etapa, identificació d'actors rellevants.
MÒDUL 2. TÈCNIQUES I METODOLOGIES (8 HORES)
Sessió II. Avaluació d'impacte experimental (4h)
Conceptes a desenvolupar:
- Què és?
- Randomized Control Trials (RCT)
- Contrafactual
- Conceptes economètrics:
- Diferència de mitjanes
- Rellevància estadística
- Poder estadístic
- Regressió
Exercici
- Disseny ideal d'avaluació d'impacte experimental del RCT: amb grup de control, logística, etc.
Sessió III. Avaluació d'impacte quasi experimental (4h)
Conceptes a desenvolupar:
- Escenaris d'impossibilitat d'avaluació experimental
- Regressions Discontinuity Design
- Diferències en diferències
- Matching
Exercici
- Disseny realista d'avaluació d'impacte, tenint en compte mètodes semi- experimentals: instruments de mesura, definició de contrafactuals, logística d'implementació.
MÒDUL 3. CONSIDERACIONS COMPLEMENTÀRIES A L'AVALUACIÓ (8 HORES)
Sessió IV. Les ciències del comportament i l'avaluació econòmica (4h)
Conceptes a desenvolupar:
- La importància de les ciències del comportament en les polítiques públiques
- La connexió entre avaluació i comportament
- Incentius,
- Decisions making
- Biaixos
- Nudges
- Anàlisis cost benefici,
- Anàlisis cost efectivitat
- El retorn de la inversió
Exercici
- Incorporació de conceptes a estratègia pròpia.
Sessió V. Exercici practico conjunt: disseny de l'avaluació i anàlisi de dades en Stata / R (4h)
Conceptes a desenvolupar:
- Base de dades
- Descriptives en línia de base
- Assignació aleatòria
- Informació de monitoratge
- Missing data
- Efectes heterogenis
Professionals interessats en aprendre les metodologies i pràctiques per a l'avaluació de polítiques públiques.
Dra. Elena Costas. Doctora en Economia per la Universitat de Barcelona, máster per la University College London. Ha treballat com a investigadora a l'Oficina d'Avaluació i Supervisió (OVE) del Banc Inter-Americà de Desenvolupament, a la Universitat Autònoma de Barcelona i com a analista de polítiques a la OCDE. Especialista en avaluació de polítiques públiques, concretament a les àrees de desigualtat i bon govern.
Dra. María Sánchez. Doctora en Economia per la Universitat de Barcelona. També és investigadora postdoctoral en Economia a la London School of Economics i a l’Institut d’Economia de Barcelona. Ha col·laborat anteriorment com a investigadora al What Works Centre for Local Economic Growth a Londres. Especialista en avaluació de polítiques públiques, concretament a les àrees d’economia urbana i economia laboral
Pablo Tucat. Investigador d’economia a KSNET. Té un Màster en Polítiques Públiques i Socials per la Universitat Pompeu Fabra i un Màster en Economia Aplicada per la Universitat Torcuato Di Tella d’Aregentina. Anteriorment, ha treballat com a consultor de vivenda social, i com assessor econòmic pel Govern argentí i altres organismes públics d’aquest país en programes d’infraestructura i desenvolupament econòmic. Les seves àrees d’interès són el desenvolupament econòmic local, vivenda i economia urbana, i la innovació en polítiques públiques.
María Laffaire. Màster en Polítiques Públiques per la Universitat de Pennsylvania i Màster en Econometria per la Universitat Torcuato Di Tella, especialitzada en anàlisi i avaluació de polítiques públiques. Ha treballat com a Coordinadora de Seguiment i Avaluació al CIPPEC a l’Argentina i com a consultora especialista en avaluació allà i a Estats Units. Les seves àrees d’interès són les polítiques socials i d’educació i en particular, les avaluacions experimentals.
Romén Adán. Graduat en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra, Màster en Big Data & Data Science per la Universitat Complutense i Màster en Anàlisi Política i Electoral per la Universitat Carlos III, on va obtenir el premi al millor expedient acadèmic de la seva promoció. Les seves àrees d’interès engloben l’anàlisi, visualització i modelització de dades i l’avaluació de polítiques públiques.
Dates: Els dimarts 1, 8, 15, 22, 29 d'octubre de 2024.
Horari: de 16:00 a 20:00h
Format: Online
PLATAFORMA ZOOM
Per formalitzar la matrícula del curs, cal adjuntar la següent documentació:
- Col·legiats d'altres col·legis professionals han d'enviar un correu a formacio@colpis.cat identificat-se com a tals per a poder gaudir del descomte de col·legiats.
- Fotocòpia del comprovant de pagament del curs (només per aquelles persones que facin el pagament a través de transferència bancària).
- Els estudiants de Ciències Polítiques i/o de Sociologia (amb la meitat de crèdits totals aprovats) gaudeixen d'un preu especial. En cas de ser-ho, caldrà presentar una còpia de la matrícula de la universitat de l'any en curs.
- Per poder gaudir del descompte per aturats, cal aportar document de situació administrativa (SOC). Només es pot gaudir d'un descompte per persona i curs.
- Tingueu en compte que amb les dades aportades a la vostra sol·licitud de matrícula es confeccionen els certificats, assegureu-vos que són correctes i estan complets (accents, DNI amb lletra, etc...).
VOLS BONIFICAR-TE AQUEST CURS? [+]
El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya durà a terme de forma gratuïta la gestió de la bonificació de les cotitzacions de la Seguretat Social per finançar el cost dels curs a través de Fundae. És imprescindible que les empreses interessades facin saber al Col·legi la seva voluntat de bonificar-se el curs almenys 10 dies abans de l'inici d'aquest, al correu formacio@colpis.cat.