Un any més, les tres pel·lícules nominades mostren la diversitat del cinema europeu; entre les produccions finalistes hi ha un documental romanès-luxemburguès sobre el periodisme d’investigació i la corrupció en el sector sanitari (Collective, d’Alexander Nanau), un drama polonès-francès que tracta la religió i les dinàmiques de poder (Corpus Christi, dirigida per Jan Komasa) i una comèdia dramàtica danesa-sueca-neerlandesa (Otra ronda, de Thomas Vinterberg) sobre un grup de professors que experimenten amb l’alcohol per intentar millorar les seves vides.
Les tres pel·lícules finalistes han estat un èxit als seus països però també a l’exterior, tant entre el públic com entre la crítica. Another Round s'ha endut l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, a més d'una nominació per al seu director. També ha guanyat quatre European Film Awards, i ha triomfat a altres certàmens com els BAFTA britànics, el festival de Sant Sebastià o els premis César francesos. Collective s’ha endut diversos premis, com el Premi del Cinema Europeu al millor documental i ha aconseguit dues nominacions als Oscar, a la millor pel·lícula estrangera i al millor documental, sent el primer film romanès que ho aconsegueix. Per la seva banda, Corpus Christi va arrasar als premis Àguila del cinema polonès, i va ser reconegut a festivals com la Biennal de Venècia, a més de ser preseleccionada per als Òscar i candidata als César i als Goya.
Des del 2007, el Parlament Europeu atorga anualment el Premi LUX de Cinema a pel·lícules que, a través de les seves històries, contribueixen al debat públic europeu, tractant assumptes com la solidaritat, la crisi econòmica, la immigració, la justícia, les llibertats públiques o els drets fonamentals. La iniciativa és també una manera de donar visibilitat al cinema europeu, ja que la majoria de les pel·lícules europees només es projecten al país en què han estat produïdes i no solen distribuir-se més enllà de les seves fronteres. Aquest fet resulta encara més sorprenent si es té en compte que, encara que més del 60% de les pel·lícules que s'estrenen a la UE són europees, aquestes suposen únicament un terç del total d'espectadors.
Per primera vegada, el premi LUX s’atorga conjuntament entre la ciutadania europea i els diputats al Parlament Europeu, repartint-se la puntuació al 50%. La ciutadania pot valorar fins al 23 de maig, les tres pel·lícules a la pàgina web del premi, luxaward.eu, amb una puntuació d’entre una fins a cinc estrelles.